Ford Focus RS Forum banner
21 - 40 of 67 Posts
Czy ktoś zainstalował ten sub (Pioneer TS-WX70DA?)
Właśnie kupiłem jeden na Amazon, czekam aż się pojawi. Jakieś zdjęcia z instalacji? Jak podłączyć okablowanie?
Czy można wyciąć piankę, aby zmieściła się pod podłogą bagażnika?

Pioneer TS-WX70DA pobiera mniej niż 10 amperów, więc można go podłączyć do skrzynki bezpieczników w tylnej klapie. Trochę duży, więc po prostu pociąłem piankę, zainstalowałem Dynamat zamontowany z tyłu na podłodze.
Posiada procesor DSP z pilotem, ochronę przed zniekształceniami i emituje 118 dB zgodnie ze specyfikacją producenta. Dźwięk jest znacznie lepszy niż w standardzie.
@Hapdog
Czy możesz zamieścić zdjęcia swojej instalacji? Konkretnie okablowanie Pioneera dla wejść i przy skrzynce bezpieczników? Miło byłoby nie musieć wymyślać koła na nowo, jeśli zostało to już zrobione.

Dzięki!

Nie chcę budzić sąsiadów, tylko coś umiarkowanie lepszego. Nacisk kładę na najprostszą instalację, najlepiej coś, co jest bezpośrednim zamiennikiem. tzn. subwoofer, który mieści się w mniej więcej tej samej obudowie bez konieczności cięcia pianki, może ponownie użyć wzmacniacza, kupić gotową wtyczkę adaptera itp. i to wszystko. Przeczytałem te wątki:

Cheapie Sub Upgrade using Rockford Fosgate PS-8
Drop in sub upgrade with Kenwood KSC-SW11
DIY Amp/Sub Install, with minimal impact to factory...

Wydają się używać prostokątnych jednostek subwoofera ze zintegrowanymi wzmacniaczami, wymagają cięcia pianki, ponownego okablowania itp., o wiele bardziej skomplikowane. Czy problemem jest wzmacniacz sony z tyłu, czy sam głośnik niskotonowy? Dlaczego powyższe wątki zawsze wymieniają oba?

Czy też ten pomysł to mrzonka?
Wybrałem system Rockford Fosgate. Subwoofer jest w bagażniku (12 cali z obudową RF), można go łatwo wyjąć, jeśli potrzebuję bagażnika. Przednie głośniki to bezpośrednia zamiana z obudowami fabrycznymi (w tym sony do głośników wysokotonowych) Rockford Fosgate T2652S RF Power Components.

Poszedłem z systemem Rockford Fosgate. Subwoofer jest w bagażniku (12 cali z obudową RF), można go łatwo wyjąć, jeśli potrzebuję bagażnika. Przednie głośniki to bezpośrednia zamiana z obudowami fabrycznymi (w tym Sony do głośników wysokotonowych) Rockford Fosgate T2652S RF Power Components.
Jakiego przewodu użyłeś do zdalnego włączenia wzmacniacza?

Wiele nowoczesnych konfiguracji, również linia subwoofera zasilanego RF, ma funkcję, w której nasłuchują sygnału dochodzącego przez wejścia i włączają się automatycznie.

Wyciągnięte z instrukcji obsługi P300-12

Automatyczne włączanie (rys.-3.1)
Można wybrać trzy różne tryby automatycznego włączania: REM (+12V), DC Offset i Audio. Zdalne: Ustaw przełącznik na REM, aby użyć przewodu zdalnego włączania z jednostki źródłowej. DC Offset: Ustaw przełącznik na DC Offset, aby wykryć przesunięcie DC z wyjść głośnikowych HI-Level, gdy jednostka źródłowa została włączona. Audio: Ustaw przełącznik na Audio, aby wykryć przychodzący sygnał audio z jednostki źródłowej i automatycznie włączyć zasilaną obudowę. UWAGA: Użycie trybu DC Offset lub Audio powoduje, że REM na złączu zasilania ma +12V na wyjściu do włączania dodatkowych wzmacniaczy.

Wiele nowoczesnych konfiguracji, również linia subwooferów zasilanych RF, ma funkcję, w której nasłuchują sygnału dochodzącego przez wejścia i włączają się automatycznie

Wyciągnięte z instrukcji obsługi P300-12

Automatyczne włączanie (rys.-3.1)
Można wybrać trzy różne tryby automatycznego włączania: REM (+12V), DC Offset i Audio. Zdalne: Ustaw przełącznik na REM, aby użyć przewodu zdalnego włączania z urządzenia źródłowego. DC Offset: Ustaw przełącznik na DC Offset, aby wykryć przesunięcie DC z wyjść głośnikowych HI-Level po włączeniu urządzenia źródłowego. Audio: Ustaw przełącznik na Audio, aby wykryć przychodzący sygnał audio z urządzenia źródłowego i automatycznie włączyć zasilaną obudowę. UWAGA: Użycie trybu DC Offset lub Audio powoduje, że REM na złączu zasilania ma +12V na wyjściu do włączania dodatkowych wzmacniaczy.
Dzięki za info, ale Pioneer ma zdalny przewód włączania.

Ulepszenie głośników i subwoofera PAC AP4-Fd21 Unit 299,95 $ Rockford Fosgate R600X5 - Prime 600 Watt 5-kanałowy wzmacniacz 400,95 $ Rockford Fosgate T2652S RF Power Components 550,00 $ Zestawy głośnikowe RoadKill 2 (29,95 $ / szt.) 59,90 $ Rockford Fosgate T1650 149,95 $ Subwoofer i obudowa Rockford P2-1X12 349,95 $ RFK4 4 AWG Kompletny zestaw instalacyjny 129,95 $ 2 kable RCA Twisted Pair 30,00 $ Przewód głośnikowy 26,00 $ Robocizna instalacyjna 450,00 $ RAZEM przed podatkami i opłatami EHF 2446,65 $

Udało mi się to ogarnąć. Wyciąłem styropian, żeby zmieścić w nim skrzynię i podłączyłem to w ten sposób...
Pioneer potrzebuje stałego źródła zasilania 10 A, więc podłączyłem się do jednego z konektorów w środkowym rzędzie tylnej skrzynki bezpieczników.
Potrzebuje również sygnału zdalnego włączenia, do którego po prostu podłączyłem bezpiecznik do jednego z przełączanych bezpieczników w tylnej skrzynce bezpieczników.
Przewody sygnałowe pochodziły z dawcy 'suba', otworzyłem obudowę i odciąłem przewody, aby użyć złącza molex.
Pioneer może obsługiwać standardowe napięcie RCA lub wejścia liniowe, więc użyłem tylko jednej pary z dwóch linii, które szły do oryginalnego subwoofera 4" .
Pierwotnie użyłem obu, ale nie miałem wyjścia, dopóki nie usunąłem jednej pary wejść.
Stary uchwyt subwoofera zapewniał dobre uziemienie.

Nie zawracałem sobie głowy prowadzeniem sterowania do przestrzeni pasażerskiej, tylko tymczasowo przerzuciłem je przez tylne siedzenie do przodu samochodu i pojeździłem i posłuchałem próbki mojej muzyki i dostroiłem ją do maksymalnej głośności. Po prostu przykleiłem długi kabel na rzep i schowałem go w bagażniku.

Myślę, że czysta instalacja, nie widać, że jest pod tylną podłogą.

Dźwięk jest całkiem dobry, nie oczekuj, że będziesz grzechotał tablicami rejestracyjnymi z dwoma szóstkami w skrzyni z portem. Dodaje bardzo potrzebne wzmocnienie niskich tonów, nie przytłaczające, ale można poczuć, że tam jest.

Ogólnie rzecz biorąc, jestem zadowolony z zakupu i ulepszenia, po posortowaniu okablowania, zbudowanie wiązki przewodów zajęło około 15 minut. Najdłuższą częścią instalacji było próbowanie wycięcia styropianu z tyłu, aby dopasować skrzynię. Niezbyt przyjemny proces, ale poświęciłem czas, aby zachować jak najwięcej styropianu i uzyskałem dobre, ciasne dopasowanie. Wydaje się, że skrzynia wcale się nie rusza. Prawdopodobnie znajdę pasek, aby przymocować go do twardego punktu na wszelki wypadek.

Turdferg74- Masz jakieś zdjęcia? Próbuję zrozumieć, co masz na myśli mówiąc "przewody sygnałowe" i dlaczego otworzyłeś obudowę subwoofera, żeby dostać się do przewodów... Miałem zamiar użyć dwóch przewodów [connector], które po prostu wpinają się w okrągłą "obudowę". Myślałem, że to wejście sub/jednokanałowe. W każdym razie.... Zamówiłem te "nowe-stare-zapasy" dwie 8-calowe obudowy subwoofera Kicker 100-Watt zasilane z eBay, jedna kosztuje 80 dolarów, a druga 100 dolarów, do zainstalowania w przestrzeni bagażnika/tylnej klapy. Wizualnie, obie są możliwe. PLANUJĘ zainstalować OBA, aby uzyskać "ładny bas" uzupełniający istniejący system Sony. Obudowa przypominająca ciężarówkę jest skierowana do tylnych siedzeń [do przodu], a druga obudowa będzie skierowana do przestrzeni bagażnika/tylnej klapy. Wygląda na to, że zajmą one minimalną przestrzeń.... Zamieszczę zdjęcia, jak wyglądają w przestrzeni bagażnika/tylnej klapy.... Minie co najmniej miesiąc, zanim spróbuję je podłączyć, ponieważ wciąż kończę moje projekty domowe. eBay Toyota Echo Kicker 8" zasilana obudowa subwoofera eBay Toyota Matrix Kicker 8" zasilana obudowa subwoofera Skontaktowałem się z Stillwater Designs [Kicker] w Oklahomie w sprawie instrukcji instalacji i stwierdziłem, że są one łatwe w instalacji, ALE muszę ustalić wejście sygnału/dźwięku, aby podłączyć te subwoofery.

Attachments

Turdferg74-

Mam jakieś zdjęcia?
Próbuję dowiedzieć się, co masz na myśli mówiąc "przewody sygnałowe" i dlaczego otworzyłeś obudowę subwoofera, żeby dostać się do przewodów...

Zamierzałem po prostu użyć dwóch przewodów [connector], które po prostu wpinają się w okrągłą "obudowę". Myślałem, że to wejście sub/jednokanałowe.

W każdym razie....

Zamówiłem te "nowe-stare" dwie 8-calowe obudowy subwoofera Kicker 100-Watt zasilane z eBay, jedna kosztuje 80 $ a druga 100 $, do zainstalowania w przestrzeni bagażnika/tylnej klapy.
Wizualnie, obie są możliwe. PLANUJĘ zainstalować OBA, aby uzyskać "ładny bas" uzupełniający istniejący system Sony.

Obudowa przypominająca ciężarówkę jest skierowana do tylnych siedzeń [do przodu], a druga obudowa będzie skierowana do przestrzeni bagażnika/tylnej klapy. Wygląda na to, że zajmą minimalną przestrzeń....

Zamieszczę zdjęcia, jak wyglądają w przestrzeni bagażnika/tylnej klapy.... minie co najmniej miesiąc, zanim spróbuję je podłączyć, ponieważ wciąż kończę moje projekty domowe.

eBay Toyota Echo Kicker 8" Powered Sub-Enclosure

eBay Toyota Matrix Kicker 8" Powered Sub-Enclosure

Skontaktowałem się z Stillwater Designs [Kicker] w Oklahomie w sprawie instrukcji instalacji i stwierdziłem, że są one łatwe w instalacji, ALE muszę dowiedzieć się, jak podłączyć wejście sygnału/dźwięku do tych subwooferów.
Mogę spróbować wkrótce zdobyć dla ciebie kilka zdjęć...
Przewody sygnałowe oznaczają rzeczywiste przewody, które dostarczają muzykę do wzmacniacza.
Podobnie jak w konwencjonalnym zestawie wzmacniacz/subwoofer/jednostka centralna, kable RCA, które dostarczają muzykę z jednostki centralnej do wzmacniacza.
Pioneer przyjmuje wejścia RCA lub liniowe, więc moim zdaniem najlepszym sposobem było rozbicie bezwartościowego starego subwoofera i odcięcie przewodów na zaciskach cewki(ek).
Dzięki temu miałem wejścia liniowe ze złączem molex fabrycznym na jednym końcu i gołym przewodem na drugim.
Tak więc, jeśli muszę lub chcę wyjąć subwoofer, mogę usunąć wiązkę przewodów Pioneer, a jedyne przewody, które pozostają podłączone do samochodu, kończą się złączem molex.

Drugimi przewodami "sygnałowymi", o które pytałem, były przewody zdalnego włączania.
Przewód 12V, który włącza wzmacniacz po wykryciu sygnału 12V.
Bez tego wzmacniacz pozostanie włączony, aż do rozładowania akumulatora.
Do tego użyłem po prostu przełączonego przewodu zasilającego z tylnej skrzynki bezpieczników, wraz ze stałym zasilaniem 12V z tego samego źródła.

Usunąłem styropianowe elementy "RS" z klapy bagażnika, aby mieć więcej użytecznej przestrzeni w obszarze bagażnika.
Użyłem maty pod wykładzinę "Roadkill" marki Stinger i przyciąłem ją tak, aby zakrywała całą gołą metalową podłogę bagażnika, dzięki czemu ładnie się komponuje. Zapłaciłem około 40 dolarów z amazon....
Stinger RKCP12

Wzmacniacze Kicker [w oparciu o instrukcje] wykorzystują wejścia głośnikowe, więc nie ma oddzielnego przewodu zdalnego, dlatego "przyjrzałem się" tym aktywnym subwooferom oprócz ich rozmiarów.
Na podstawie instrukcji wygląda na to, że używa się 4-kanałowego głośnika "high-level", więc zamierzam rozdzielić dwa przewody [na złączu OE do subwoofera typu donut] na 8 przewodów dla każdej obudowy.

12V -lub- [+] połączenie przewodów, tak, chciałem "naśladować" twoje, wpinając się bezpośrednio w tylną skrzynkę bezpieczników. Jeśli nie, zamierzałem poprowadzić okablowanie 8-gauge z akumulatora z wyłącznikiem AMP zamiast tradycyjnego bloku bezpieczników.
Następnie podłączyć "blok zasilania/rozdzielacz", aby móc poprowadzić indywidualne przewody zasilające [+] do każdej obudowy.
Chcę również "naśladować" twoje uziemienie...

Zdjęcia pomogłyby mi zaoszczędzić czas i zgadywanie, że tak powiem...

Pozbyłem się styropianowych elementów "RS" z klapy bagażnika, aby mieć więcej użytecznej przestrzeni w obszarze bagażnika.
Użyłem podkładu pod dywan "Roadkill" marki Stinger i przyciąłem go, aby zakryć całą gołą metalową podłogę bagażnika, aby ładnie się komponował. Zapłaciłem około 40 dolarów z amazon....
Stinger RKCP12

Wzmacniacze Kicker [w oparciu o instrukcje] używają wejść głośnikowych, więc nie ma osobnego przewodu zdalnego, dlatego "przyjrzałem się" tym aktywnym subwooferom oprócz ich rozmiarów.
W oparciu o instrukcje wygląda na to, że używa 4-kanałowego głośnika "wysokiego poziomu", więc zamierzam mieć dwa przewody [na złączu OE do subwoofera typu donut] rozdzielone na 8 przewodów dla każdej obudowy.

12V -lub- [+] połączenie przewodowe, tak, chciałem "naśladować" twoje, wpinając się bezpośrednio w tylną skrzynkę bezpieczników. Jeśli nie, zamierzałem poprowadzić okablowanie 8-gauge z akumulatora z wyłącznikiem AMP w porównaniu z tradycyjnym blokiem bezpieczników.
Następnie podłączyć "blok zasilania/kolektor", aby móc następnie poprowadzić indywidualne przewody zasilające [+] do każdej obudowy.
Chcę również "naśladować" twoje uziemienie...

Zdjęcia pomogłyby mi zaoszczędzić czas i zgadywanie, że tak powiem...
Możesz potrzebować więcej mocy (natężenia) niż ja. Moja skrzynka będzie działać z mocą 10 amperów. Być może będziesz musiał poprowadzić zasilanie z akumulatora.

ZBLIŻENIE:

Jasnoszara obudowa to skrzynka w stylu "ciężarówki" i znajduje się z przodu i pod moim drążkiem usztywniającym FSwerks....
Obudowa w kolorze węgla drzewnego jest "klinowana/ściśnięta" pod drążkiem usztywniającym i skierowana w przeciwnym kierunku...
OBA siedzą lub pasują również ładnie do tylnych siedzeń...
-------------
Teraz czekam na przybycie złącza Molex....

Dla tych, którzy są ciekawi:

Oto złącze, aby "uprościć" instalację.
A wiązka przewodów ma długość 10 stóp, więc chyba mógłbym ją "wpiąć" za radiem...
Ale zamierzam przyciąć ją do długości, której potrzebuję w bagażniku/tylnej klapie.

Hhhhhmmmmm??????

Wymieniłem mojego '13 ST2 na mojego '16 RS2 około dwa miesiące temu. Od razu zauważyłem pogorszenie basu. ST miał 6-calowy subwoofer zamontowany w prawym tylnym rogu bagażnika (całkowicie nad matą podłogową, jeśli nie znasz ST), który nie był najlepszy, ale zdecydowanie lepszy niż konfiguracja RS. Podoba mi się rozwiązanie Turdferg74 z perspektywy wydajności, instalacji i opłacalności! (y)

Chociaż jeśli trafię Powerball dzisiaj wieczorem; konfiguracja jcgtok17 nie będzie już tak nieosiągalna jak teraz! :cool:

Albo mogę zrobić Red Green z całą sprawą. Hak holowniczy, mała przyczepa, generator 2500 W na przyczepie, z moim Klipsch Pro Media w obudowie 300 W 12-calowym subwooferem kina domowego siedzącym w przestrzeni ładunkowej i podłączonym do generatora przedłużaczem!

Kto teraz ma TEN BAS, dzieci? :LOL:

Czas wskrzesić ten temat.

Ssssooooooo.........................Właśnie przeprowadziłem badania na eBayu; standardowy sub ST ma faktycznie 8"; nie 6", jak stwierdziłem powyżej. Niezależnie od tego, był i tak o wiele lepszy niż malutki sub RS zakopany pod wykładziną/matą podłogową bagażnika.

Przyglądałem się subom na classiccarstereo.com (choć mogę kupić gdzie indziej)-------Myślę, że 8 lub 10 będzie dla mnie w sam raz i skłaniam się ku Kickerowi lub Rockford Fosgate (JEZUZ!!!! oni na pewno chcą wystarczająco dużo za jednostkę sub marki JL!) i ponieważ uważam, że lokalizacja standardowego suba RS jest do bani i nie przeszkadza mi rezygnacja z odrobiny miejsca nad wykładziną/matą podłogową; montaż 8 lub 10 w bagażniku, jak w moim dawnym ST, jest dla mnie dobrą opcją.

Podobał mi się również pomysł 4rd SVT, aby pozbyć się styropianu RS spod wykładziny/maty podłogowej bagażnika i wskazówka dotycząca Stingera (może użyć Dynamat) dla dodatkowej przestrzeni w bagażniku!

Kilka pytań:
Czy sub RS jest zasilany czy nie?

Niezależnie od tego, skłaniam się ku zasilanemu 8 lub 10 w zakresie 150-200 RMS w. Czy jestem szalony, robiąc to, czy powinienem po prostu trzymać się niezasilanego, jeśli to właśnie jest standardowy sub RS?

Jakie jest zdanie społeczności na temat KIcker vs RF? Czy któryś z nich przewyższa drugiego w "Twojej" opinii i czy łatwiej jest go połączyć ze standardową wiązką przewodów suba RS?

DZIĘKI!

O tak! Wezmę resztę, którą masz, aby przekazać ją na ten nowatorski i wysoce wartościowy projekt w: Wiley's Aerospace Operations, LTD, tuż obok SpaceX w Hawthorne, CA. :ROFLMAO:

• Like
Reactions: GmpaJimj
21 - 40 of 67 Posts